Zmiany żywieniowe ze zdrowiem dla niej. Krok 1

zmiana żywieniaZmiany w żywieniu to bardzo trudny temat, z którym chcę zmierzyć się i oczywiście wygrać z pełną premedytacją.  Jako, że nawyki żywieniowe  są stałym elementem naszego życia budowanym od dzieciństwa, wzmacnianym przez upodobania, różnorodności smaków, możliwości finansowe, wiedzę, ciekawość, otwartość,chęci…. to trudno zmienić je z dnia na dzień. Uczciwie zdaję sobie z tego sprawę ale krok po kroku , rozłożywszy je w czasie  mamy szansę na ich wdrożenie  w nieinwazyjny sposób. Im więcej czasu poświęcam na  szukanie odpowiedzi: czy żywieniem możemy pozbyć się choroby tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, iż właśnie ono powinno być pierwszym lekarstwem, po które sięgniemy w razie problemów ze zdrowiem i  przede wszystkim  pierwszą witaminą, którą zastosujemy, by  nie dopuścić do zachorowania na poważne choroby.

Ale nie jest to takie proste

Mimo, że już  pośród mędrców, traktujących o stosowaniu prawideł natury w racjonalnym i harmonijnym odżywianiu się, jest sam Hipokrates, grecki „ojciec medycyny” który to właśnie wprowadził  dietę i higienę jako środki profilaktyczne, zapobiegające chorobom to dziś i tak zasada

„Pozwólcie, aby pożywienie było waszym lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.

nie jest przez szerokie grono  przyszłych pacjentów medycyny  ani znana ani respektowana  a już na pewno  wiarygodna. I to jest dla mnie największą zagadką , której nijak rozwiązać nie potrafię. Brak podstawowej wiedzy na temat możliwości naturalnego leczenia i brak chęci poznania tej wiedzy jest dla mnie zadziwiające. Nie rozumiem dla czego wiedza ta jest tak bardzo niewygodna i tajemna, dlaczego ludzie nie chcą jej wypróbować i stosować  i ci już chorzy i ci zdrowi, którzy nie zmieniwszy swojego nastawienia i jedzenia w najbliższej przyszłości  prawdopodobnie doprowadzą się do choroby. Nie rozumiem ludzi ich reakcji na proste i naturalne odpowiedzi  choć oczywiście rozumiem podstawy, którymi się kierują. Zawsze wmawiano nam, że leki to panaceum na wszystko, można nimi wyleczyć złamane serce , biegunkę, grypę, cukrzycę…… nigdy nie słyszeliśmy o najprostszym ze sposobów jakim jest nasze pożywienie i odpowiedni styl życia, Nie mówi o tym lekarz, szkoła, nie mówi o tym ksiądz , ba milczą również media.

Dlaczego  media nabrały wody w usta ?-  na promowaniu zdrowego życia i jedzenia pieniędzy się nie zrobi , na lekach i owszem – wielkie korporacje zbijają niebotyczne majątki i płacą ogromne sumy za reklamy coraz to nowych leków. Jeśli zaś chodzi o naturalne sposoby leczenia to temat mało popularny i związany z ograniczeniami, więc ludzie ani czytać ani oglądać nie chcą, nie chcą wysiłku związanego ze zmianą trybu życia skoro w alternatywie mają połknięcie tabletki cud i to bez żadnych wyrzeczeń

Dlaczego milczą lekarze? bo mają 15 min na jednego pacjenta, bo nikt ich nie nauczył medycyny prawdy, bo nie mają możliwości doszkalania  się z zakresu medycyny naturalnej i stosowania tejże samej, bo stracili by pracę, bo muszą leczyć tak, jak kazały im korporacje farmaceutyczne i takowoż leki narzucone  „wybierać.”.

Dlaczego ludzie stawiają na leczenie objawów?  bo zdrowe jedzenie i zdrowe życie to zajęcie się przyczynami, to zmiany to poszukiwania, to  dodatkowe pieniądze, kombinowanie cóż to dziś ugotować i brak czasu, który musimy od siebie wyegzekwować a z tym trudno.  Wolimy więc zgodnie z reklamą pewnego leku jeść do syta, nie odmawiać sobie przyjemności a później wziąć czarodziejską tabletkę i sprawa załatwiona. Niestety tabletka nie załatwi wszystkiego gwarantuję! ale kiedyś załatwi nas potwierdzając tym samym naszą naiwność i próżność. A przecież, by ugotować zdrowy obiad  i leczyć przyczyny poświęcamy 30 min i średnio 20 zł na koszty zakupu produktów. By notorycznie i doraźnie usuwać skutki poświęcimy 1 minutę czasu Bo tyle nam zajmie ratowanie się   tabletką, którą przezornie kupiliśmy wcześniej ale czy koszty będą te same? I tu znów posłużę się reklamą , która naturalnie podnosi mi ciśnienie. Koszt reklamowanego leku to około 20 zł – miodzo ! tanio jak barszcz i do tego hulaj dusza piekła nie ma, możesz jeść  ile wlezie . Ale jeśli nie zajmiemy się leczeniem przyczyny a doraźnie leczyć jeno skutki to po jakimś czasie koszt leków, które będziemy musieli kupić wzrośnie niebotycznie a dolegliwości namnożą się w zatrważającym tempie.

Jako ta buntowniczka i poszukiwaczka prawdy  wybieram trudniejszą drogę owianą tajemnicą, tę o której się nie mówi, nie pisze, nie dyskutuje i nie uczy. Prawda zazwyczaj ukrywana jest w momencie, kiedy bogaty tata przestępcy przekupi niezawisły sąd, postawi fałszywych świadków, kupi ławę przysięgłych i obieca przekazanie majątku na szczytne cele. W takich okolicznościach ktoś inny  musi zapłacić najwyższą karę ginąc za coś, czego nie zrobił. W ten oto sposób niedoinformowany tłum idzie na śmierć a bogate korporacje zapłaciwszy karę za wypuszczenie leku trucizny , kolejne  równie trujące produkują masowo i mają się dobrze. Mało tego sponsorują badania naukowe, uczelnie medyczne, wykorzystują media, zalewają reklamami. Jak więc my bombardowani jedno kierunkową informacją bez podstawowej wiedzy z ograniczeniami finansowymi.,  czasowymi mamy się bronić. To bardzo trudne ale do zrobienia.

Biblia mówi:

Wchodźcie przez ciasną bramę. Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wiele jest takich, którzy przez nią wchodzą. Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znają.” (Mt 7,13–14)

Czy to może oznaczać, że wszystko co dobre  nie zawsze jest łatwe do zdobycia a niemal zawsze ukrywane przez nieuczciwą konkurencję. Większość ludzi kieruje się więc łatwiejszym torem bez dodatkowego wysiłku i poświęcenia  w zamian za wolność wyboru i zasad i tych  mimo wszystko jest więcej, Znajdują się jednak jednostki, którym nie straszne ani wysiłek ani poświęcenie bo priorytetem jest dotarcie do celu mimo trudności o własnych siłach i  wsparciu własnych zasad reguł i praw.

Skoro dane mi wybierać – Wybieram więc tę wąską ścieżkę i mniejszą ilość współtowarzyszy, bramę bez fleszy aparatów , bez reklam w telewizji, bez łatwości jej pokonania, bez dostępności odpowiedzi na każdym kroku. Drogę która jest wąska, której nie znam i której się uczę , drogę którą chcę iść bo gwarantuje mi życie zgodne z naturą, gwarantuje mi więcej czasu z rodziną, gwarantuje mi rozwój i rozbudzanie ciekawości,uczy szacunku dla ludzi i Boga, pokory i pomaga tym , którzy chcą sobie pomóc.

Jeśli mogę sobie pomóc zmieniając nastawienie i żywienie  to zrobię to dla mnie  i tych co przede mną i po mnie wybiorą tę samą drogę.

W zdrowiu dla niej czas  więc na zmiany w żywieniu

Dziś postawimy krok nr 1 – ZMIANA NA TAK

By równowaga została zachowana  spróbujemy się czegoś wyzbyć i coś nabyć, tak by wyrzucić coś co źle wpływa na nasze zdrowie  a zastąpić to produktem, który wzmocni nasz organizm i oczywiście doda sił do kolejnych zmagań o zdrowsze dla zdrowia.

Zaczniemy od tej przyjemniejszej strony, którą nabyłam jako pierwszą Brokuły to pochodzące jeszcze  z czasów starożytnych,  jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. . Brokuły, znane też jako zielony kalafior lub kapusta szparagowa są krewniakami kalafiora i stają się w naszym kraju coraz bardziej popularniejsze, mają bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne.

  W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil, Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy.

 

Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem. Przy zakupie świeżych brokułów zwracamy uwagę na to aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte. Brokuły można spożywać na surowo. Popularniejszą metodą jest jednak gotowanie. Gotowanie powinno odbywać się na parze lub wrzącej wodzie nie dłużej niż kilka do kilkunastu minut. Dalsze gotowanie spowoduje znaczny ubytek witamin i minerałów. Prócz różyczek brokuła jadalna jest także gruba, mięsista łodyga. Brokuły często wykorzystuje się do dekoracji sałatek, można je również zaplanować jako składnik warzywnych potraw mieszanych. Coraz większą popularność zdobywają również kiełki brokuła. Są one skoncentrowanym źródłem składników pokarmowych oraz korzystnych dla zdrowia związków. Brokuły są popularne wśród kulturystów, ze względu na to, że wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, hormonu uwalnianego podczas diety niskokalorycznej czy w skutek przetrenowania, który powoduje rozpad mięśni.

Wartości odżywcze

Składnik Zawartość w 100 [g]
Wartość energetyczna 34 kcal
Białko 2,8 g
Tłuszcz ogółem 0,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,0 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 21 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 17 mg
Węglowodany 6,6 g
Błonnik pokarmowy 2,6 g
Witamina A 623 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 0,8 mg
Witamina K 102 µg
Witamina C 89,2 mg
Witamina B1 0,07 mg
Witamina B2 0,12 mg
Witamina B3 (PP) 0,64 mg
Witamina B6 0,18 mg
Kwas foliowy 63 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,57 mg
Wapń 47 mg
Żelazo 0,73 mg
Magnez 21 mg
Fosfor 66 mg
Potas 316 mg
Sód 33 mg
Cynk 0,41 mg
Miedź 0,05 mg
Selen 2,5 µg
Cholesterol 0,0 mg
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Brokuly-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.htmlFitosterole ~

Dlaczego kobiety powinny jeść brokuły? – pięć ważnych powodów

Brokuły idealne dla Kobiet

Dlaczego właśnie dla nas drogie Panie?

Bo warzywo to jest bezkonkurencyjne wśród żywności, jeśli chodzi o zapobieganie depresji, poprawę samopoczucia przed miesiączką a także ochronę przed rakiem piersi, szyjki macicy i jajników.

Po pierwsze – badania wskazują, że kobiety są dwukrotnie częściej niż mężczyźni zapadają na depresję, są też dowody na związek niedoboru kwasu foliowego z depresją. A brokuły zawierają dużo łatwo przyswajalnego kwasu foliowego. Dostarczanie go organizmowi zwiększa poziom hormonu serotoniny, redukując objawy depresji.

Po drugie – kwas foliowy jest jedną z najbardziej podstawowych składników odżywczych dla kobiet w ciąży. Brokuły wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, dlatego że są źródłem kwasu foliowego, witaminy B, co potrzebne jest do tworzenia i ochrony DNA, nowej krwi, komórek i syntezy białek.

Po trzecie – brokuły są źródłem flawonoidów, które pomagają neutralizować substancje rakotwórcze. Zmniejszają ryzyko raka piersi, szyjki macicy, jajników i hamują rozprzestrzenianie się nowotworów. Stymulują detoksykujące działanie enzymów, które pomagają organizmowi pozbyć się innych, nie tylko rakotwórczych, szkodliwych toksyn.

Po czwarte – jako naturalny środek moczopędny, brokuły pomagają zmniejszyć opuchnięcia związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Po piąte – są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin C, K i A, dobrym źródłem manganu, potasu, witamin z grupy B, fosforu, magnezu oraz białka. Jedząc brokuły, zapewniamy sobie lepsze wchłanianie wszystkich składników odżywczych.

Wskazówka – dla optymalnych wartości odżywczych brokułów, nie należy gotować ich dłużej niż pięć minut, do czasu, kiedy są jaskrawo zielone. Najprościej i najzdrowiej jest skropić je oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i odrobinę posolić solą morską do smaku.

 Dziś postawimy również ciąg dalszy kroku 1- Zmiana na NIE

Brokuły to zmiana na – tak,  na wielkie – nie w naszej diecie zasługuje najbardziej popularna trucizna w naszych kuchniach. Cukier . Wiem że trudno wyzbyć się tak słodkiej smakowitości ale małymi krokami spróbujmy je systematycznie eliminować tym bardziej że:

Znamy co najmniej 59 czynników szkodliwości białego cukru!

Cukier należy wyłączyć z diety dla dobra swojego zdrowia!Unikajmy cukru! Człowiek spożywa przeciętnie 55 kg cukru rocznie! Oczyszczony, lub inaczej rafinowany cukier, nie zawiera składników odżywczych! Dietetycy nazywają nie bez powodu „biały cukier”, który miał być synonimem dobrobytu: „pustymi kaloriami”. Energia, którą nam daje cukier nie jest długotrwała. Dając na krótko dobre samopoczucie, cukier wywołuje chaos w pracy trzustki! A trzustka jest narządem odpowiedzialnym za wytwarzanie odpowiedniej ilości insuliny w celu utrzymania stałego poziomu cukru we krwi! Cukier można nazwać trucizną absolutną!……

Oczyszczony cukier podnosi poziom insuliny a to z kolei prowadzi nieuchronnie do obniżenia sprawności intelektualnej i fizycznej człowieka. Cukier wywołuje rozliczne zaburzenia przemiany materii: wytwarza w organizmie kwasy organiczne, wpływa na przemianę mineralną, zaburza mineralizację kości, wpływa na buforowe systemy krwi, powoduje powstawanie kamieni w nerkach, upośledza przyswajanie witamin z grupy B. Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do osłabienia uwagi, pamięci, zaburzeń umysłowych oraz takich schorzeń jak: zapalenia stawów, alkoholizmu, nerwowości, bezsenności, podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Prowadzi do chronicznych infekcji i cukrzycy! Powoduje wreszcie większą wrażliwość ludzkiego organizmu na działanie czynników radioaktywnych! W książce znakomitej Lekarki z Izraela pt.” U źródeł życia” na stronie 65, Autorka cytuje za dr Nancy Epelton z jej książki pt. „Życie bez cukru” , 59 czynników szkodliwości cukru! Wymienię kilkanaście z nich: obniża odporność organizmu, obniża poziom lipoproteidów wysokiej gęstości tzw. HDL czyli „dobry cholesterol”, powoduje deficyt chromu w organiźmie, sprzyja powstawaniu raka piersi, jajników, jelit i prostaty, powoduje deficyt miedzi w organizmie, powoduje podwyższoną kwasowość trawionego pokarmu, u pacjentów z zaburzeniami trawienia prowadzi do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych, przyspiesza procesy starzenia sie organizmu, powoduje próchnicę zębów, powoduje nadwagę, zwiększa ryzyko choroby wrzodowej żołądka, wywołuje ataki astmy oskrzelowej, sprzyja powstawaniu chorób grzybiczych, może powodować powstawanie kamieni żółciowych, zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca, sprzyja powstawaniu paradontozy, zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy, może zaburzać wrażliwość na insulinę, sprzyja powstawaniu egzemy u dzieci, może uszkadzać strukturę DNA i białek, sprzyja rozwojowi katarakty, zmieniając strukturę kolagenu sprzyja wczesnemu powstawaniu zmarszczek, zwiększa ilość wolnych rodników we krwi, jest przyczyną alergii na pokarmy, wywołuje senność u dzieci, sprzyja występowaniu bólów głowy! Wystarczy tej „wyliczanki”! Co robić ? Spróbować radykalnie zmniejszyć ilość spożywanego cukru dziennie! Nie słodzić herbaty- najlepiej nauczyć się pić zieloną herbatę bez cukru! Czarną kawę rownież nie słodzić! To będzie pierwszy krok do wyeliminowania „białej trucizny” z naszych spiżarni!

http://www.roik.pl/co-najmniej-59-czynnikow-szkodliwosci-bialego-cukru/

Na Zakończenie KILKA PRZEPISÓW brokułowe szaleństwo

 

To teoria  a teraz przejdźmy do praktyki.  Umieszczam na stronie kilka przepisów dla pokazania różnorodności ich wykorzystania. Jako, że są to przepisy pobrane ze strony http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,14956848,Urocze_tartaletki,,7.html  ,  z Magazynu Palce Lizać http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/0,0.html  nie mam prawa ich zmieniać ale każdy z nas może je modyfikować  we własnej kuchni wg własnego uznania, Pamiętajmy,  że warzywa gotowane na parze są zdrowsze a dodawanie soli nie jest  potrzebne.

Brokuł w sosie czosnkowym

Brak pomysłu na prosty i tani obiad ? Dziś rozwiązanie – danie tak proste w przyrządzeniu, że każdy lubiący brokuły może je zrobić w trochę ponad 30 minut. Najczęściej jadaliśmy brokuły lub kalafiory z masełkiem i uprażoną bułka tartą jednak od czasu gdy poznaliśmy sos czosnkowy to właśnie on stał się dodatkiem do ugotowanych brokułów.

przepis na brokuły

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru by zachował zielony piękny, kolor. Gotujemy go al dente – musi być lekko chrupiący, a nie rozlazły. Sos czosnkowy przygotowujemy z : *Sos czosnkowy*

  • jogurt naturalny duży
  • czosnek 2 ząbki
  • majonez 1 łyżka

Składniki mieszamy dokładnie i polewamy różyczki brokuła. Danie podajemy z pieczonymi kartofelkami:   *Pieczone kartofelki*

  • ziemniaki 2 kg
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • majeranek świeży
  • papryka czerwona suszona

przepis na brokuły Nieobrane ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Nie obieramy ich bo to co najlepsze w ziemniaku tkwi tuż pod jego skórką. Obieranie usuwa z ziemniaków znaczny procent wartości odżywczych. Należy ziemniaki jedynie dokładnie umyć, a podczas krojenia możemy usunąć wszelkie uszkodzenia skórki i oczka. Ćwiartki ziemniaka kąpiemy w łyżce lub dwóch oliwy i doprawiamy przyprawami oprócz soli. Układamy kartofelki w blaszce na papierze do pieczenia i smażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut na dolnej półce. Po około 15 minutach łopatką musimy przemieszać ziemniaki, posolić i blaszkę ustawić na wyższej półce pod grzałką lub w środku. Ewentualnie włączyć termoobieg.familijny.blox.pl/2012/11/Brokul-w-sosie-czosnkowym.html#.UjvwS_lYnMo

Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką

Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką – składniki:

  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 pęczek dymki
  • 6 łyżek oliwy
    • 4 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz

Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką – sposób przygotowania: Różyczki brokuła krótko obgotuj w lekko osolonej wodzie. Osącz groszek. Obrane ze skórki ziemniaki, oczyszczoną paprykę i ogórki pokrój w kostkę. Dymkę umyj, osusz i posiekaj. Składniki wymieszaj, posyp obficie pieprzem. Przygotuj sos: wymieszaj ? ale nie miksuj! ? oliwę z musztardą (obie powinny mieć temperaturę pokojową). Sosem polej składniki sałatki, jeszcze raz wymieszaj. Nie sól, ponieważ musztarda jest wystarczająco słona. Krem z brokułów z porem i tymiankiem 1 duży brokuł 3 duże pory 3 łyżki masła 3 łyżeczki listków świeżego tymianku 1 do 1 i 1/2 litra bulionu z kurczaka Obierz i umyj dokładnie brokuł i pory. Brokuła podziel na różyczki, a z porów odetnij ciemnozieloną część, pozostałą białą i jasnozieloną pokrój w plasterki. W dużym głębokim rondlu rozpuść masło, dodaj pora oraz tymianek i smaż, aż por zmięknie (7-8 minut). Odłóż 2 łyżki uduszonych porów, a do rondla dołóż brokuła i wlej 3/4 objętości bulionu. Gotuj na mniejszym ogniu 8-10 minut. Po tym czasie zupę ostrożnie zmiksuj na krem, dodając więcej bulionu, jeśli jest za gęsta. Dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek i każdą udekoruj odłożonym duszonym porem.

Po prostu risotto

Fot. Sławomir Smolarek

Pamiętaj, że doskonałe risotto musi być kremowe, lekko płynne, nie może być suche. To risotto możesz wzbogacić doskonałą włoską szynką, ale to nie jest koniecznie – prostota jest tu mile widziana. Risotto z brokułami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 1/2 kg brokuła podzielonego na różyczki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 50 g startego sera typu parmezan sól pieprz Brokuła oczyść, podziel na różyczki i usuń zdrewniałe części. Wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Odcedź i zalej bardzo zimną wodą. Wyjmij z wody i osusz. Podgrzej bulion, żeby był gorący. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z masłem. Przesmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić). Dolej wino  i odparuj. Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki, ale wciąż al dente. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a następnie różyczki brokuła. Gotuj przez 2-3 minuty, aż brokuły będą podgrzane. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na chwilę. Podawaj na gorąco.

Kurczak z brokułami i migdałami

500 g filetów z piersi kurczaka (bez skóry i kości) pokrojonych w wąskie paski 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia 150 g migdałów zblanszowanych 1 1/2 łyżeczki świeżego korzenia imbiru drobno posiekanego 1 ząbek czosnku rozdrobniony 2 łyżki wytrawnego sherry 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki wody 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 200 g różyczek brokuła zblanszowanych Mięso umieścić w misce, wsypać mąkę kukurydzianą, przyprawę pięć smaków i sól. Dobrze wymieszać i odstawić. Do woka wlać olej do wysokości 2 1/2 cm, rozgrzać i smażyć migdały, aż ładnie się przyrumienią. Wyjąć, osączyć i odłożyć. W woku smażyć około 1 minuty imbir i czosnek, a następnie wkładać partiami mięso i smażyć je na dużym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor. Całe mięso włożyć z powrotem do woka, wlać sherry i sos sojowy, wsypać cukier. Ostrożnie wymieszać, dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną niewielką ilością wody. Podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Brokuły i migdały wrzucić do woka i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, gdy się zagrzeją. Potrawę podawać z gotowanym ryżem.

Urocze tartaletki

Prawda, że świetnie wyglądają? Smakują równie dobrze. Możesz też zrobić z tego jedną dużą tartę. Małe tartaletki to wersja „imprezowa” – w sam raz do podania gościom. Tartaletki z warzywami Ciasto: 200 g mąki 200 g masła 2 jajka  sól Farsz: 1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych 2 małe cukinie 2 duże pory 2 łyżeczki masła 3 jajka 250 ml śmietany 12% 2 łyżki mąki sól pieprz 150 g parmezanu Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Blanszujemy brokuły i pokrojone w plasterki cukinie. Pory kroimy w talarki i podsmażamy krótko na maśle. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną i mąką, dodajemy sól, pieprz oraz 100 g startego parmezanu. Foremki na tartinki wylepiamy ciastem. Układamy w nich warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 190°C około 30 minut.

Pamiętajmy,  że to od nas zależy  czy zechcemy zmian czy też nie i owe zmiany nie muszą być  ani drastyczne ani niesmaczne. Uczmy się eksperymentujmy i dobierajmy potrawy do naszego smaku i możliwości
Powodzenia i Smacznego
Źródła:
://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Brokuly-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html
http://zwierciadlo.pl/2012/zdrowie/diety/dlaczego-kobiety-powinny-jesc-brokuly-piec-waznych-powodow
http://ugotuj.to/ugotuj/162308306/salatka+ziemniaczana+z+brokulami+i+papryka/p/ http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,14956848,Urocze_tartaletki,,7.html`

2 Responses to Zmiany żywieniowe ze zdrowiem dla niej. Krok 1

  1. basiar napisał(a):

    Zrobiłam dziś brokuły z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami. No rewelacja!

Dodaj komentarz