Słodkości dla Pani Małgosi

Łatwe i szybkie ciasto z jabłkami i kaszą manną!

Idealne dla zapracowanych mam.

Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka gładkiej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (moim zdaniem, można z tego zrezygnować, bo i tak nie zdoła on wydźwignąć ciężkiego ciasta do góry)
1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szarej renety)

0,5 łyżki mielonego cynamonu
20 dag masła + 1 łyżka do wysmarowania formy


Wykonanie:
piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować masłem.
Cukier, kaszę mannę i mąkę, wymieszać ze sobą.
UWAGA! Proszek do pieczenia (jeżeli zostanie zastosowany) należy domieszać dopiero w ostatniej chwili.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubym tarle.
Dodać cynamon i dokładnie wymieszać.

Po ew. domieszaniu proszku do pieczenia, na dnie formy równomiernie rozprowadzić 1/3 suchej masy. To pokryć równo połową startych jabłek.

Kolejno: następna 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta mąki z kaszą i cukrem.

Po wyrównaniu całość równomiernie pokryć kawałkami zimnego masła.

Niezwłocznie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na dolnej półce (grzeje góra + dół) ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu, na wydaniu posypać cukrem pudrem.

UWAGI! Sposób rozdrobnienia jabłek jest dowolny. Można zetrzeć na tarle albo pokroić w grubą kostkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

http://barwysmaku.blogspot.com/2010/06/atwe-i-szybkie-ciasto-z-kasza-manna-i.html

Dodaj komentarz