Równowaga kwasowo – zasadowa – co nas zakwasza? jak zachować równowagę w życiu i na talerzu? | Zdrowie Dla Niej

Równowaga kwasowo – zasadowa – co nas zakwasza? jak zachować równowagę w życiu i na talerzu?

unikatowa-stara-duza-waga-mosiezna-rarytas-bcm-2111905203

[…] Znalazłem kiedyś artykuł informujący, że coraz więcej ludzi cierpi na przypadek WY, a mianowicie: wygaszenie duchowe, wypaczenie emocjonalne, wyczerpanie fizyczne. Gdy brak nam równowagi, często przechylamy się w stronę WY, jakby czekając, aż wielkie fale lub wiatr wywrócą nas do góry dnem. Tylko będąc w równowadze, jesteśmy silni, stabilni i trzymamy się prosto, utrzymujemy się w tej pozycji niezależnie od pogody. Czytałeś o ludziach, którym brak kontroli? Ludzie bez zachowanej równowagi w życiu to chodzący pesymiści i frustraci.

                                                                                                                              Odrodzenie Feniksa-  Nikodem Marszałek

Ja do całego tego bałaganu z przypadkiem WY… dorzucę jeszcze równie znaczące przypadki i równie groźne dla równowagi zjawiska – OD…. odczulenie serca, odwrażliwienie uczuć, odduchowienie ducha, odwiarowienie wiary, odwartościowanie wartości, odzdrowotnienie zdrowia, odmóżdzenie umysłu, odzwyczajanie ciała. Czyli szeroko pojete odrównoważenie równowagi.

Zapytasz więc: po co nam ta równowaga?

Jak sama nazwa wskazuje, by było równo na wadze czyli tak aby zachowany został poziomy tor i przysłowiowy złoty środek czyli ani zbyt dużo i ani za mało.

No ale jak to się ma do naszego życia?

We wszystkim co robimy: mówimy, jemy, pracujemy,oceniamy, krytykujemy, odpoczywamy, kochamy, nie kochamy……dosłownie we wsystkim powinna zostać zachowana równowaga. Zdrowe, zrównoważone podejście do każdej z tych czynności gwarantuje ich utrzymanie pod naszą zdrową kontrolą a to daje większą gwarancje na stałość, brak dużych odchyleń czy drastycznych wachnięć, których nie da się natychmiast zawrócić do miejsca pierotnego bez poniesienia określonych kosztów.

Podążając za zasadą WY….  skupmy się tak dla przykładu na wyczerpaniu organizmu – zastanówmy się co zawiodło, że dopuściliśmy do takiej skrajnej stuacji. Myślę, że zadziałała tu z ogromną siłą niszczącą zasada OD….. i to niemal wszystkie jej wspomniane  przez emnie elementy, czyli szeroko pojęte odrównoważenie równowagi. Gdybyśmy znali wartość równowagi nie dopuścibyśmy do takiej sytuacji. Za dużo pracy, zbyt mało odpoczynku, silny stres, nasze przerośnięte ambicje, nacisk środowiska, spychanie wartości, uśmiercanie uczuciowości, zapominanie o podszeptach serca, nie słuchanie organizmu, bagatelizowanie symptomów, kredyt we frankach, życiowy sprint lub jedynie walka o przetrwanie i to taka ponad siły.  Popatrzmy – ta waga nie przechylała się sama i nie przechyliła się w ciągu sekundy. My sami na to pozwoliliśmy, ona jedynie przechylała jedno swoje ramię uginając je pod ciężarem proporcjonalnie do naszego pozwolenia na jej przechylenie, przechylała się pod ciężarem dokładanych coraz to nowych obciążeń. Waga jest tylko wagą – urządzeniem przygotowanym do jak najbardziej dokładnego pomiaru ona nie może dać nam po łapach, nie może nam powiedzieć –  dość ! to my jesteśmy od tego, by kontrolować jej odczyty.

Skoro nie znależliśmy czasu na poranne śniadanie to z pracy wyskoczymy na jedzenie śmieciowe i tak czy inaczej zaspokoimy głód. Tak głód zostanie zaspokojony ale równowagi nie będzie.

Skoro nie mamy czasu na przytulenie się do partnera to szala się przechyli ku nieuniknionemu zastojowi w związku, skoro nie mamy możliwości pogadać z synem o jego problemach to ponownie spotkamy się z rzeczywistością, na którą nie mieliśmy czasu tyle że w bardziej drastycznych okolicznościach.

Skoro duchowość, romantyczność przestała mieć dla nas znaczenie to przyciągniemy ludzi, którzy z tymi wartościami nie mają nic wspólnego, skoro nie znajdujemy miejsca na wiarę i wyższe wartości to jakim cudem możemy zachować równowagę – zwyczajnie się ne da. Tylko równoważenie jest w stanie utrzymać nas na powierzchni.

Wyobrażmy sobie wagę – taki stary model z odważnikami, dwoma szalkami. Po jednej stronie i po drugie stoją duże miseczki z wodą ustawione centralnie pod każdą z szalek. gdybyśmy nasze życie, nasze działania rozłożyli na szalkach – to w przypadku zaburzonej równowagi zmoczylibyśmy naszemu życiu stopy potem kolana, póżniej pupę, ramiona…… może wtedy poczulibyśmy siłę i  zagrożenia związane z brakiem równowagi w naszym życiu. Rownowaga między kwasami i zasadami daje gwarancje pewnej obojętności życiowej czyli w bezpiecznej neutralności, gdzie znajduje się miejsca na lawirownie ciężarem rozkładanym na szalach naszego życia, gdzie mamy możliwość sterowania i kontroli. Zakwaszanie naszego organizmu różnymi kwasami życiowymi musi odbywać się pod baczną obserwacją i świadomym nadzorem. Jak wiadomo jest ono nieuchronne a jak póżniej się dowiemy w niektórych miejscach naszego organizmu nawet potrzebne. Czy moglibyśmy  żyć dobrze jeśli nie było by przeciwwagi jakim jest zło  na świecie czy obok nas. Wiadomo że nie. A jako, że bez zła świat nie istnieje niestety –  puki co-  to przeciwagą  jest dobro w najlepszym tego słowa znaczeniu. Bez kwasów w naszym żołądku nie mogło by odbywać się trawienie, bez tych samych kwasów nasz żołądek  byłby bezbronny wobec chorobotwórczych bakterii. Tak czy inaczej do kwasów w życiu, organizmie i przyrodzie trzeba się przyzwyczaić – trzeba jedynie znależć i dopracować dla siebie odpowiednią przeciwwagę, skuteczny zobojętniacz. Przyroda z brakiem równowagi radzi sobie jak umie w sposób naturalnej selekcji, bądz z pomocą jej przychodzą myśliwi i to wszystko po to, by liczba określonych gatunków była w równowadze. O równowagę w naszych życiach nie zadba nikt – sami musimy o nią zadbać.

Powiesz: a jak to się ma do naszego jedzenia? co z kwasowością naszego organizmu?

Zakwaszenie organizmu czyli brak równowagi kwasowo – zasadowej  to dziś częsty problem. Szacuje się, iż 85 proc ludzi cierpi na dolegliwości związane z nadkwaśnością organizmu.

 Ustalmy więc co wpływa na poziom zakwaszenia?

1. zła dieta

2. stres

3. brak aktywności fizycznej

Dla prawidłowego funkcjonowania ciała niezbędne jest utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej. Niestety, takie czynniki jak zła dieta czy nadmiar stresów, brak ruchu  powodują, że zostaje ona zachwiana.W  naszym organizmie wytwarzane są produkty zdolne zarówno do zakwaszania, jak i alkalizowania. Problemy zaczynają się, kiedy w organizmie przeważają te pierwsze. Oczywiście, o ile to możliwe próbujemy sobie z tą nieprawidłowością poradzić np. poprzez zwiększone wydalanie C02 przez płuca lub zamianę w nerkach mocznika na amoniak, który wiąże część kwasów. Wszystko ma jednak swoją granicę. Czasem nasz organizm nie nadąży nad procesami zakwaszania i wtedy pojawia się problem.

Jakie są wobec tego objawy zakwaszenia organizmu?

  • bóle stawów i mięśni
  • bóle i zawroty głowy
  • ogólne złe samopoczucie
  • zmiany nastroju
  • częste infekcje wirusowe
  • spadek odporności organizmu

Do czego prowadzi zakwaszenie?

  • miażdżyca
  • cukrzyca
  • zapalenia stawów
  • choroby serca
  • nowotwory
  • kamienie nerkowe
  • osteoporoza

  Z czgo powinna składać ię nasza Zrównoważona Dieta ?

W 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych

W 20 % z produktów kwasotwórczy

 

Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 – 5,0:

 

  • Mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina
  • Cukier i produkty zawierające cukier
  • Sztuczne słodziki
  • Biała mąka pszenna i produkty pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao i czekolada
  • Sól

 

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 – 6,0:

  • Ryby
  • Jaja
  • Chleb żytni
  • Płatki zbożowe
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Piwo

 

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:

  • Twaróg
  • Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
  • Kasza gryczana
  • Makaron sojowy
  • Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
  • Otręby
  • Fruktoza

 

Produkty neutralne pH 7,0:

 

  • Masło świeże
  • Śmietana
  • Serwatka
  • Jogurt naturalny
  • Oleje roślinne

 

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 – 8,1:

  • Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), czarna rzodkiew
  • Soki warzywne świeże bez cukru
  • Owoce: kiwi, arbuz, ananas
  • Soki owocowe świeże bez cukru
  • Owoce: daktyle, figi, rodzynki
  • Grzyby: prawdziwki, kurki

 

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 – 7,1:

  • Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
  • Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona

 

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:

  • Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
  • Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
  • Zielona herbata
  • Oliwa z oliwek
  • Migdały
  • Maślanka

 

Używki i napoje alkoholowe:

  • Kawa czarna działa silnie zakwaszająco
  • Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
  • Czarna herbata – działa silnie zakwaszająco
  • Herbata zielona – działanie słabo zasadotwórcze
  • Wytrawne wino – działanie słabo zasadotwórcze
  • Piwo ― działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
  • Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze

Zakwaszanie organizmu jest zupełnie czymś innym niż zakwaszenie żołądka. Trzeba zwrócić na to baczną uwagę.

Pan Jerzy Zięba tłumaczy tę różnicę i  zwraca uwagę na problem tak bardzo popularnej zgagi.

 

Ciekawostki

1. Smak pożywienia nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.

2. Zakwaszenie żołądka a zakwaszenie organizmu to 2 różne kwestie.

3. Prawidłowe zakwaszenie żołądka jest kluczowym elementem naszego zdrowia.

4. Białko będzie prawidłowo wchłonięte przez organizm jak będzie dobrze zakwaszony żołądek.

5 Leki na zgagę wpływają negatywnie na zwieracz między zołądkiem i przełykiem i tym samym upośledzają wchłanianie

6. Zakwaszenie żołądka likwiduje zgagę, nawet bezsenność (insomnia), wpływa na insulinę.

7. Przyczyną refluksu nie jest nadmiar kwasów

8. Z wiekiem kwasowość żoładka spada

9. Dzieci rodzą się z niedokwaszonym żołądkiem.

10. Niezbędne aminokwasy tworzą się w żołądku.

11. W niedokwaszonym żołądku niedotrawione białko gnije w jelitach, a gdy dostanie się do krwi, organizm traktuje jako intruza i efektem tego jest np. alergia, egzema, astma, RZS, depresja, choroba wieńcowa (zawał) i wiele innych problemów – to wszystko z nie dokwaszenia żołądka.

12. Zapalenie reumatoidalne stawów, bezsenność, depresja może być również efektem niedokwaszenia żołądka.

W podsumowaniu – równowaga to balans nie stabilizacja. Nie chodzi o to, by sztywno trzymać się pozycji i bać się zawahań. Chodzi o to, by wiedzieć że są granicę we wszystkim i poznać je na tyle, by nadal utrzymywać pion w miarę swoich możliwości i możliwości  wprowadzenia naszej korekty.

 

Dodaj komentarz